Welcome

BEWARE! English rosak digunakan disini.

clicky..clicky..

~Eternity Love~

Daisypath Anniversary tickers

puteri satu

Lilypie First Birthday tickers

puteri dua

Lilypie First Birthday tickers

DuniaDino

Daisypath Happy Birthday tickers

25.8.13

Pengalaman bersalin kali pertama, INDUCE TIGA KALI.


Assalamualaikum. Salam Sejahtera. Hi. -smile- :)




Orang kata sakit bersalin SANGAT-SANGAT sakit. Sakit kedua selepas sakit kematian. Allah, masa nak bersalin tu, memang sangat2 takut dan gementar. Panic pun ada.. Allah je yang tahu.

Sepatutnya bersalin akhir bulan Jun… Disebabkan overdue 12 hari, doctor klinik kesihatan suruh gi terus ke hospital. Kena masuk wad sebab bimbang baby dalam kandungan lemas, termakan najis atau dalam bahaya…

Balik dari klinik, terus bukak internet, baca tentang sakit induce, sakit contraction blab la bla….

So 4 July tu, bergeraklah ke HUSM Kubang Kerian dihantar oleh member, Inzzati dan ditemani oleh my parents in law, mama dan abah… pagi2 lagi dah gerak g hospital. Sampai sana, memang kena masuk ward… masuk je laaaa~~ takut tu memang la takut. Macam taknak bersalin. Masuk ward tu ibarat nak masuk ke mulut singa. Hahahahahha

Kat HUSM, x leh sapa2 temankan kecuali waktu melawat je pelawat boleh masuk. Means pukul 1 ptg hingga 2 ptg, pukul 5 ptg hingga 7 ptg. Masa masuk ward hari pertama, hubby masih lagi kat KL. After that baru dia balik Kelantan. Dah jumpa hubby, terus jadi manja. Takut punya pasal. Panic…panic…panic….!!!!!!!

Hari pertama tak ada apa2 aktiviti. Keesokan harinya, doctor panggil masuk bilik untuk check jalan. First time check jalan, YA ALLAH… SAKIT !!!! doctor tu seluk siap pusing2 tangan. Masa tu fikir, kalau la check jalan dah sakit camni, beranak mesti lagi sakit.. waaaa… masa tu rasa x nak beranak sungguh ! nak mengandung sahaja sampai bila2. LOL

Disebabkan jalan belum buka, terpaksa induce. Alhamdulillah induce tu tak sakit. Dia just letakkan ubat je. Dan kali pertama tu, takde apa2 kesan. Petang tu, doctor nak check jalan lagi. Kena bertahan lagi. Sakit woo… menangis. Serius. Hahahahahha

Jalan belum buka. Ohmai… maksudnya nak kena induce lagi. Induce kali kedua, memang emosi dah tak stabil. Masa tu duk kat surau je. Solat, solat hajat, baca quran, baca banyak2 surah maryam, doa banyak2 minta Allah permudahkan dan minta Allah kurangkan kesakitan.

Lepas induce kali kedua, effect dia dah mula terasa. Sakit pinggang Allah je yang tahu.. sampai menangis2 depan hubby. Depan hubby je lah… depan org lain pura2 ketawa.. LOL. Pelakon yang hebat… sakitnya tak tertanggung. Tapi bila tidur mengiring, hilang pulak sakit tu…

Bila nurse tanya “Dah ada rasa contraction ke belum???”, saya jawab TAK TAHU. Sebab x tahu pun sakit contraction tu macam mana. Rasa sakit pinggang je… nurse suruh masuk bilik doctor utk check jalan sekali lagi… ADUHAI,, check jalan lagi…..

Dan kali ni, doctor India yang check jalan. ALLAH !!!!!!!!! dah la GANAS, KASAR, jarinya pulak BESAR. Sempat pulak dia seluk, pusing2 tangan, godak2, dan BERBUAL gelak2 dengan nurse lain. Memang rasa macam NAK TERAJANG JE DOCTOR NIH!!!!!!! Tolonglah. Dah serik dan perit nak check jalan….

Mula2 ingatkan sakit pinggang tu adalah sakit contraction, rupanya TIDAK… doctor india tu kata jalan belum buka….. soooooo,,, INDUCE KALI KE-TIGA!!!

Masa tu dah pasrah. Terpulang lah doctor nak buat apa. Nak seluk banyak mana pun. Sukahati la. Dah mengalah. Haha

Doctor kata, kalau induce kali ketiga ni jalan still x buka, terpaksa operate sebab bimbang keadaan baby.. dan of course, saya adalah pesakit yang diperhatikan oleh nurse dan doctor. Sebab bimbang bayi mati dalam kandungan.. nauzubillah.

Induce kali ketiga… lepas induce, terus masuk surau, solat, mengaji, doa moga Allah permudahkan.. pastu naik katil, menangis. HAHA. Nasib baik katil hujung, so menangis ngadap dinding…malam  tu doctor check jalan, ALHAMDULILLAH dia kata dah terbuka sedikit. Malam tu boleh terus masuk labour room. Nurse dah tolong packing2 barang baby yang diperlukan.

PANIK !!!! PANIK !!! PANIK !!!! call hubby kata dah nak masuk labour room malam tu, minta dia datang. Nasib baik hospital benarkan suami masuk utk teman isteri beranak. Pukul 9 malam nurse datang bagitahu kena tunggu dulu sebab labour room penuh… dalam sakit2 pinggang tu, boleh pulak tertidur… haha

Pukul 12 tghmlm, nurse datang panggil masuk labour room. Kesian hubby,  dari pukul 10  lagi dia datang…
Masuk labour room, terus rasa macam nak berak. Baru teringat yg dah 2 hari x berak.. minta nak g buang tapi doctor kata x payah. Takut teran2, terberanak dalam jamban. HAHA.

Doctor check jalan, dan dia kata JALAN TAK BUKA PUN !!!!  alahai…. So macam mana ni??? Czer pun czer jelah doctor wehhh… kesian anak I nanti~~~~~~~

So doctor tu usaha jugak pusing2 tangan dia sbb nak bagi jalan buka. Nasib baik x rasa sakit pun dia buat…. Dan dia kata dah boleh nak pecahkan ketuban… pukul 12.45pg, ketuban dipecahkan.. dan dia suruh bersedia utk rasai sakit contraction. Masa tu memang takut… sebab tak tahu sakit macam mana…

Lepas pecah ketuban, saya terus tanya doctor, agak2 pukul berapa akan beranak? Doctor kata dalam pukul 5 atau 6 pagi. Okay… 5,6 jam la nak kena hadap sakit… Allahu Allah… hubby dibenarkan masuk lepas pecah ketuban… ada la peneman~
Nurse ada letakkan alat kat perut utk check perjalanan contraction. Nurse kata dah ada contraction yg kuat, tapi saya masih tak rasa apa2 kesakitan. Masa tu doa banyak2 supaya x rasa sakit. Takut! Hehe.

Nurse pesan, kalau ada rasa sakit, dan x tahan, sedut gas yang disediakan… disebabkan saya ni penakut yang amat, saya terus sedut gas tu walaupun belum rasa sakit apa2..

Lepas sedut gas tu, memang rasa khayal dan….. saya TERTIDUR. Hahahaha… memang betul2 tidur yang lena. Pegang corong gas kuat2 xnak bagi nurse bukak. HAHAHA

Alhamdulillah takde rasa sakit apa2.. tapi hubby kata, muka saya berkerut2 tahan sakit. Maybe sakit tu ada, Cuma otak tengah khayal so saya tak dapat rasa..

Pukul 3 pagi, tersedar sebab rasa macam nak berak sangat2… dalam keadaan khayal dan tidur lena, saya meneran tanpa dapat dikawal. Serious rasa macam sembelit. Lepas tu dengar bunyi bising2 suara nurse suruh angkat kaki, buka kaki, tarik nafas, teran…

Hubby dah bising2 tepi telinga suruh teran la, kata dah nampak rambut baby la…

Masa tu rasa macam, betul ke aku nak beranak ni? Baru pukul 3… doctor kata pukul 5 atau 6 baru akan beranak…lagipun takde rasa sakit apa2 pun… aikkk…

Disebabkan oleh kekeliruan yang dihadapi dan serabut dengan suara yang bising2,,terus saya jerit,”SAYA NAK BERAK LA!!!! BUKAN NAK BERANAK!!!!”

Nurse terus kata,”NAK BERAK, BERAK LA!!!” maybe nurse dah stress dengan saya kot. Hahahaha

Teran2 berak, rasa macam pedih2.. teringat video org bersalin kena gunting. Terus saya jerit “MISI TUNGGU KEJAP MISI….”. aduhai, sempat lagi teringat video itu ini.. teran2,  terus terkeluar baby. Terus jerit “NURSE!!!! LEGANYA!!!~~~” hahahahhaa… x malu betul.

Nurse gelak2, tunjuk baby dan kata “ HAA NI LA HASIL AWAK BERAK” :p
Alhamdulillah BABY GIRL~

Lepas tu hubby kena keluar.. baby dah dibawa pergi utk dibersihkan.. dan nurse tu suruh tahan sikit sebab nak jahit.

Dengar je perkataan jahit, saya terus kata, “MISI TUNGGU JAP. SAYA NAK SEDUT GAS DULU.. MISI JAHIT BILA SAYA DAH KHAYAL YERRRR~~!!!!”

Nurse tu dah memang stress dengan saya kot.. dia just jawab “yelah..yelah.. sedutlah..” kesian nurse tu.
Lepas jahit, pindah katil, terus masuk ward.. Alhamdulillah selamat…

Dan, Alhamdulillah bersalin tanpa rasa sakit apa2… maybe sbb banyak baca surah maryam.. Alhamdulillah…

Havoc sangat pengalaman saya dalam labour room. Bila cerita kat orang, semua gelak2… dan paling x tahan, boleh pulak tertidur sebelum beranak.. hohooo

Dan Alhamdulillah juga, nurse dan doctor yang uruskan saya kat HUSM, semua perempuan… :D
Sangat2 puas hati dengan HUSM.. selesa, nurse baik, doctor pun baik, murah pun murah… saya stay kat hospital selama 4 hari, semuanya hanya rm82 termasuk bayaran bersalin.. Alhamdulillah… J

Dan, bila orang tanya tentang anak kedua, saya rasa macam ENTAHLAH… sbb takut sakit. Kalau x sakit macam anak pertama, beranak 20 orang pun takpe. Kikikiki :p

Orang kata, kalau kuat alahan masa mengandung, beranak nanti senang… ye lah kot. Saya dulu alahan teruk sangat time mengandung.

Tapi masalahnya, bila orang tanya SAKIT TAK BERANAK?? Saya tak dapat nak jawab apa2. Sebab saya tak rasa apa2 kesakitan.

Pesanan untuk ibu2 mengandung, baca banyak2 surah maryam. insyaAllah dipermudahkan. :)

Maka selamatlah saya melahirkan puteri sulong, Noor Alyaa Al Husni bt Noor Aiman.

Terima Kasih. Thanks. Syukran. Gracias. any comment? :)

17 orang komen:

siti fatima Arifin said...

pengalaman yng hebat bg seorang ibu. sakit tue mmg xdpt digambrkan atau dicritakan lainlah kalau kita sendri yg merasainya. tahniah na. jeles akak tau. nak anak usia muda2..nti dah tua xlah susah sngt.

Nusrah Adib said...

hahaha. penat gelakkk :P

shaim zaffa said...

Rase nak terberak bila baca pengalaman ko ni..hahaha..bila lak nak tulis pasal aku ni

shaim zaffa said...

Rase nak terberak bila baca pengalaman ko ni...hahaha..bila lak nak tulis pasal aku ni

dino said...

kak Fatim: tu lah.. ada anak muda2 ni, dh tua nanti senang.. insyaAllah :)

dino said...

Nusrah : nurse pun penat gelak masa tu... haha

dino said...

Shaim : cepat2 la menendang... pesan kat bini, jgn jad cam aku... kalo dapat nurse garang, aku rasa aku ni dah kena tinggal beranak sorang2... heheh

Aisy ~ said...

haha kak kelakau la bace pegalaman deliver akak ni, org lain sakit2 tp akak rileks je. hihi. alhamdulillah

mabruk dpt baby baru :)

maisarah fahmy said...

ahahaha! aduhai...sama la mcm saya mase bersalin anak sulung dulu ni...tp saya alhamdulillah xkna induce...tp mcm tulah, saya bgtaw kata nak b**** terus 4org staff nurse dtg sama dgn sorg doktor...abg ada di sblh..siap saya kata, "allah...sat ye kak, penatlah."...dh letih meneran..anak ke 2 xsmpt nk msuk ke labor room...hehe..

dino said...

Aisy : terima kasih :)

dino said...

Maisarah : hehe.. macam2 ragam.. saya baru seorang anak.. anak seterusnya x tahu lagi macam mana. yg pasti, saya akan takut walaupun dah pernah beranak. hehe

sihatnutrisi said...

Seronok baca pengalaman awak bersalin.. kelakar pun ada.. :)
Apa2 pun tq atas perkogsian
pengalaman bersalin

Farha IbuCergas said...

erk... membacanya membuatkan saya ngeri nak bersalin kali ke 3 la pulak (berpeluh)..


ahahaahahah..

tp serius la mmg sakit.. bila anak dah besar, tetap nak teringin anak kecik jugak ..

lupe dah sakit bersalin tu.
kihkihkihkih


Harga Set Bersalin Shaklee

Fara Fadzil said...

saya pun overdue jugak untuk anak yang kedua. tp takdelah smpai 12 hari..hehe
seb baik jln bukak sendiri..tupun lepas saya amalkan petua macam2..

ni saya ada compilekan tips2 bersalin dlm entry blog saya..
http://rahsiavitaminibu.com/takut-induce-tips-untuk-cepat-bersalin/

so, lps ni kalau overdue lagi bolehla cuba tips2 ni pulak..hihihi

Ummi Jual Vitamin said...

Wah.. Perkongsian yang sangat menarik. Tq admin.. Perkara Yang Perlu Di Jangka Ketika Masuk Bilik Bersalin. Penting untuk ibu yang mengandung anak sulung, supaya nanti taklah gelabah sangat. :)

maz jamal said...

pengalaman saya sendiri melahirkan ank sulong secara induce lbh mudah dari ank kedua secara normal..induce cepat sikit bukaan dari normal, tggu lama untuk fully dilated..

Anakku Lahir 37 Minggu Secara Induce Kerana Kecil Dari Usia Kandungan

aisharafiqa mohd ridzuan said...

Mohon share ye? Hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...